pysznie-czyli-zdrowo-563

pysznie-czyli-zdrowo-563

artykuł 3

artykuł 1

SKŁADNIKI

 2 PORCJE
  • 350 g batatów (1 średni)
  • 200 g brokuła (ok. 10 różyczek)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 150 g odsączonej ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki)
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 cm korzenia imbiru, starte
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej papryki i oregano, szczypta pieprzu i ostrej papryki lub płatków chili
  • 2 garście szpinaku
SOS HOISIN
  • 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
  • 4 łyżki (60 ml) wody
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • oraz 80 ml mleka kokosowego
 

PRZYGOTOWANIE

  • Batata umyć, obrać i pokroić na spaghetti przy użyciu spiralizera. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać makaron z batata i podsmażać mieszając ok. 8 minut, w razie potrzeby dodawać stopniowo wodę (łyżką) aby nie przywierał.
  • Dodać ciecierzycę, starty czosnek, imbir oraz przyprawy i dalej smażyć mieszając ok 4 minuty.
  • Wrzucić szpinak, wymieszać i podsmażyć aż zwiędnie, następnie dodać ugotowanego brokuła i delikatnie wymieszać.
  • Z boku patelni wlać sos (uprzednio wymieszać wszystkie składniki) i zagotować, wymieszać z resztą potrawy.
  • Wpis na blogu