pysznie-czyli-zdrowo-563

pysznie-czyli-zdrowo-563

PRZEGLĄD ARTYKUŁÓW

artykuł 1

Naleśniki budyniowe

 

Składniki:

na ok. 20 sztuk 

1 szklanka = 250 ml pojemności

 

ciasto:

1, 5 szklanki wody gazowanej

1, 5 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki oleju + odrobina do smażenia

3 szklanki mąki tortowej

2 x budyń waniliowy bez cukru, proszek

3 łyżki Diamant cukier trzcinowy nierafinowany puder

szczypta soli

 

nadzienie:

300 g twarogu półtłustego

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru trzcinowego Diamant 

 

dodatkowo:

świeże owoce do podania

cukier puder i syrop trzcinowy do dekoracji

 

Przygotowanie:

Do miski przesiej przez sito mąkę, proszki budyniowe, cukier puder i sól. Następnie dodaj wodę gazowaną, mleko, olej i jajka. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę, bez grudek. Ciasto powinno spływać po chochli zostawiając jednolitą smugę. Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj lekko olejem. Do tego celu najlepiej wykorzystać kuchenny pędzelek lub ręcznik papierowy. Smaż naleśniki z obu stron na złocisto i odkładaj na talerz. Przed nałożeniem kolejnej partii ciasta, ponownie natłuść patelnię. 

Składniki nadzienia rozgnieć i wymieszaj widelcem. Naleśniki przekładaj nadzieniem serowym i składaj w trójkąt. Jeżeli jest potrzeba możesz je delikatnie podgrzać na patelni wraz z nadzieniem. Naleśniki budyniowe serwuj na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub polane syropem trzcinowymi udekorowane ulubionymi owocami. Są wyśmienite :)

Naleśniki budyniowe | Przepisy | Wypieki Beaty