PRZEGLĄD ARTYKUŁÓW
artykuł 1
Naleśniki budyniowe
Składniki:
na ok. 20 sztuk
1 szklanka = 250 ml pojemności
ciasto:
1, 5 szklanki wody gazowanej
1, 5 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki oleju + odrobina do smażenia
3 szklanki mąki tortowej
2 x budyń waniliowy bez cukru, proszek
3 łyżki Diamant cukier trzcinowy nierafinowany puder
szczypta soli
nadzienie:
300 g twarogu półtłustego
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru trzcinowego Diamant
dodatkowo:
świeże owoce do podania
cukier puder i syrop trzcinowy do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski przesiej przez sito mąkę, proszki budyniowe, cukier puder i sól. Następnie dodaj wodę gazowaną, mleko, olej i jajka. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na jednolitą masę, bez grudek. Ciasto powinno spływać po chochli zostawiając jednolitą smugę. Rozgrzej mocno patelnię i posmaruj lekko olejem. Do tego celu najlepiej wykorzystać kuchenny pędzelek lub ręcznik papierowy. Smaż naleśniki z obu stron na złocisto i odkładaj na talerz. Przed nałożeniem kolejnej partii ciasta, ponownie natłuść patelnię.
Składniki nadzienia rozgnieć i wymieszaj widelcem. Naleśniki przekładaj nadzieniem serowym i składaj w trójkąt. Jeżeli jest potrzeba możesz je delikatnie podgrzać na patelni wraz z nadzieniem. Naleśniki budyniowe serwuj na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub polane syropem trzcinowymi udekorowane ulubionymi owocami. Są wyśmienite :)