artykuł 1
SKŁADNIKI
2 PORCJE
- 350 g batatów (1 średni)
- 200 g brokuła (ok. 10 różyczek)
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
- 150 g odsączonej ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki)
- 1 ząbek czosnku, starty
- 1 cm korzenia imbiru, starte
- przyprawy: po 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonej papryki i oregano, szczypta pieprzu i ostrej papryki lub płatków chili
- 2 garście szpinaku
SOS HOISIN
- 2 łyżki (30 ml) sosu sojowego
- 4 łyżki (60 ml) wody
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- oraz 80 ml mleka kokosowego
PRZYGOTOWANIE
- Batata umyć, obrać i pokroić na spaghetti przy użyciu spiralizera. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie.
- W dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Dodać makaron z batata i podsmażać mieszając ok. 8 minut, w razie potrzeby dodawać stopniowo wodę (łyżką) aby nie przywierał.
- Dodać ciecierzycę, starty czosnek, imbir oraz przyprawy i dalej smażyć mieszając ok 4 minuty.
- Wrzucić szpinak, wymieszać i podsmażyć aż zwiędnie, następnie dodać ugotowanego brokuła i delikatnie wymieszać.
- Z boku patelni wlać sos (uprzednio wymieszać wszystkie składniki) i zagotować, wymieszać z resztą potrawy.